In het woordatelier leer je vlot praten, honderduit vertellen in correct Nederlands. We zetten onze favoriete rol neer op toneel. Al spelend fantaseren we een hele wereld bij elkaar. We creëren een veilige plek om natuurlijk te spreken en te bewegen.
In de dramastudio ligt de nadruk op ‘acteren’, solo of in groep.
Je krijgt een ruim aanbod aan spelmogelijkheden, improvisatie, lichaamsbeweging, ruimtegevoel, mimespel.
In speltheater verkennen we allerhande teksten. We leren er op een unieke creatieve manier vorm geven aan onze performance en hoe we contact maken met het publiek.
Spreken en vertellen bereidt je voor om te spreken voor publiek, in om het even welke situatie. Je wordt je helemaal bewust van je spreekkwaliteiten en je werkpunten. Je leert vorm en inhoud perfect op elkaar af te stellen, zodat je kan inspireren, overtuigen, ontroeren, entertainen met je verhaal. Spelen met je stem, met je lichaam, met de ruimte, met taal, met humor en met fantasie.
In de woordstudio leer je in groep allerlei vaardigheden aan. In 'Spreken en vertellen' pas je deze individueel toe.
Er komen teksten aan bod uit het klassieke én het hedendaagse theater of je gaat via improvisatie aan de slag om zelf een theatertekst te schrijven, solo of in groep. Je kruipt in de huid van personages en gaat die geloofwaardig en authentiek brengen. Acteren is niet spelen maar zijn! Woorden van een ander worden die van jou! In het laatste jaar van deze opleiding werken we naar een voorstelling toe: een bewerking van een bestaande tekst of een geïmproviseerde tekst. Hierbij komen alle facetten van het maken van een voorstelling aan bod: van tekstanalyse, personageontwikkeling, enscenering tot kostumering, decor, muziek en lichtplan. Dit alles o.l.v. je leerkracht die dan eerder als coach optreedt. In Dramalab maak je kennis met een breed gamma aan kunstvormen. Je leert kritisch en bewust kijken naar voorstellingen en artistieke werken en daar je eigen mening over vormen.
Als vertolkend acteur bouw je verder op wat je leerde in het speltheater in de derde graad. Je krijgt een groot aanbod aan proza en poëzie uit de wereldliteratuur. Regelmatige toonmomenten zorgen ervoor dat je het vertellen kan toetsen aan een publiek en zo verder kan groeien in je persoonlijk proces als verteller. Je werkt ook aan stemexpressie en stemtechniek in de stemregie. Hoe klink je op de radio? Hoe maak je een hoorspel?
In het dramalab maak je kennis met een breed gamma aan kunstvormen. Je leert kritisch en bewust kijken naar voorstellingen en artistieke werken en daar je eigen mening over vormen.
In het vak Spreken en presenteren breid je verder je vaardigheden uit om voor publiek te spreken en je verhaal te vertellen.
Spreken met nog meer impact, met gemak, op een natuurlijke manier, creatief met inhoud en vorm omgaan en de perfecte spreekvorm vinden voor elke spreeksituatie die zich aandient. Je vindt zo helemaal je eigen stem en geluid!
In het vak dramalab krijg je meer context, geschiedenis en duiding en ga je dieper in op de boeiende wereld van toespraak en media.
In het vak Theater maken vertrekken we vanuit nieuwsgierigheid, niet vanuit wetenschap. Pas dan wordt het een avontuur maar mét een specifiek einddoel: een theaterproject van A tot Z afgewerkt en met optreden(s) voor een levend publiek. Het samenspel ontstaat uiteindelijk uit de opwinding tussen individuen die een visie delen. De leerkracht treedt hier op als ‘coach’ en heeft ervaring als theatermaker.
In het vak Dramalab gaan we op onderzoek en maken we kennis met alle aspecten van het theater maken zoals de scenografie, het decor, kostuums, licht en geluid, de theaterstijlen, de zakelijke kant van een productie en promotie…
Vijf maal per schooljaar bezoekt de klas een theaterproductie, en ook film kan aan bod komen, incl. voor-en nabespreking.