Blokfluit

De blokfluit is een veelzijdig houtblaasinstrument. Na de slaginstrumenten horen fluiten tot de oudste instrumenten van de mensheid!

Maar 'de' blokfluit bestaat niet; er zijn blokfluiten in alle maten. De allerkleinste blokfluit is het 'Garkleinflötle’, dat amper zo lang is als een balpen. Een van de grootste is de contrabasblokfluit, die van de grond tot ver boven het hoofd van de speler reikt. Daartussen komen de sopranino-, sopraan-, alt-, tenor-, bas-, grootbas- en subbasblokfluiten. De grootste overgeleverde blokfluit kun je trouwens in het Vleeshuis in Antwerpen bewonderen. Het repertoire voor de blokfluit gaat van de middeleeuwen tot de barok. Zo heeft bijvoorbeeld Antonio Vivaldi prachtige muziek voor blokfluit gecomponeerd. Maar ook vandaag wordt er nog steeds voor blokfluit gecomponeerd. Dus zal je zowel oude als ook nieuwe muziek kunnen spelen.

Op het Brugs conservatorium begin je met de sopraan- of de altblokfluit, al naargelang je wensen (en de grootte van de handen). Later komen er in het samenspel andere blokfluittypes bij.