Groepsvakken muziek

Naast je instrument- of zangles bestaat je opleiding aan onze school ook nog uit enkele andere vakken. Hieronder kan je lezen welke bijvakken je allemaal kan volgen.

Het belangrijkste in de muziek staat niet in de noten.
Gustav Mahler
Oostenrijks componist en dirigent (1860-1911)

MCV

AMV + AMC = MCV

Wat hierboven staat, is geen wiskundige, scheikundige of natuurkundige formule maar simpelweg de samenvoeging van twee boeiende vakken.

Het nieuw decreet voor het Deeltijds Kunstonderwijs brengt namelijk een nieuw vak met zich mee: MCV, Muzikaal Culturele Vorming. Het vervangt dus de cursussen AMV en AMC.

Nóg meer dan voorheen worden het leren lezen van noten, gehoorvorming en de muziektheorie benaderd vanuit de échte, levende muziek in het bijzonder en kunst en cultuur in het algemeen.

Iedereen die aan het Brugse Conservatorium les volgt, zal met MCV in aanraking komen.

In de Tweede graad als verplicht vak, in de daaropvolgende graden als keuzevak.

Maar of je het nu moet volgen of mag volgen, boeiend en leuk wordt het zeker! Je zal je geen minuut vervelen. Dat kunnen we je nu al verzekeren!

Dit fantastische nieuwe vak wordt het hart van jouw muziekopleiding.

Samengevat: je kan MCV volgen in de 2de, 3de en zelfs 4de graad, zowel in de Klassieke richting als bij Jazz, Pop en Rock. En dit zowel voor kids, jongeren en volwassenen.

Ben je er klaar voor? Wij wel!

Groepsmusiceren

Bespeel je een instrument of volg je zangles? Dan vormt samen muziek maken naast je instrument- of zangles de rode draad doorheen je opleiding. Onze school heeft talrijke koren, samenspelgroepen, kamermuziekensembles en een orkest waarin je doorheen je muziekopleiding zeker je ding vindt. Want muziek wordt vaak nog leuker wanneer je ze samen met anderen kunt beoefenen!

Begeleidingspraktijk

Op sommige instrumenten kan je prachtige melodieën spelen. Op andere instrumenten kan je ook akkoorden of meerdere melodieën tegelijkertijd spelen. Denk maar aan gitaar, harp, klavecimbel, orgel, piano… Deze instrumenten kan je daardoor ook gebruiken om een zanger of een ander instrument te gaan begeleiden. In de lessen begeleidingspraktijk leer je over harmonie (= hoe noten samen klinken) en hoe je dit op je begeleidingsinstrument op verschillende manieren kan toepassen. Hiervoor vertrek je zowel vanuit bestaande muziekvoorbeelden als vanuit je eigen creativiteit als leerling.

Compositie

Heb je de behoefte om zelf muziek te schrijven? Schrijf je al langer zelf muziek en wil je hierbij gecoacht worden? Of heb je zelf een muziekgroep en wil je leren hoe je bestaande muziek kan herschrijven op maat van jullie groep? Dan vind je in de cursus compositie zeker wat je zoekt! In deze cursus werken we op maat van elke leerling en ga je zelf creatief aan de slag met allerlei technieken om te componeren of te arrangeren. Jouw eigen creativiteit staat hierbij steeds centraal. Deze cursus bestaat  als langlopend en als kortlopend traject, afhankelijk van jouw noden en vooropleiding.

Koordirectie

Altijd al gedroomd een ensemble te mogen leiden als dirigent?  Geïntrigeerd door die figuur voor het koor en orkest?  

De cursus koordirectie werd ontworpen om u te helpen uw individuele reis als muzikaal leider van een koor te ontwikkelen.  Leiding geven aan een groep gemotiveerde musici vermist een uiteenlopend arsenaal aan ‘skills’.  Stapsgewijs en in een aanmoedigende sfeer maak je kennis met alle facetten die noodzakelijk zijn om als dirigent aan de slag te gaan.  Je krijgt inkijk in de historiek van het dirigeren, je leert de vereiste slagtechnische vaardigheden en we gaan op zoek naar een goede methodiek om complexere partituren te analyseren.

In de praktijk krijgt men tips om een goed en origineel programma samen te stellen, efficiënte en afwisselende repetitieplanningen op te maken om een goed verloop van repetities te bekomen.

Hoe ga je om met zangers, hoe motiveer je hen en andere praktische vraagstukken komen aan bod tijdens bezoek aan koren waar de theorie aan de praktijk kan getoetst worden door zelf voor een koor te staan onder begeleiden van je coach.  Ook het observeren van andere dirigenten maak deel uit van de cursus. 

Jaarlijks stellen de studenten een eigen koorprogramma samen dat ze dan ook zelf dirigeren en voorbereiden met hun koor of een voor de gelegenheid samengesteld ensemble.

Voor de beginnende en gevorderde koordirigent die geïntrigeerd is door de boeiende wereld van de directie.  Maar eveneens voor de gevorderde en praktiserende dirigent die verdere vervolmaking zoekt in zijn persoonlijk traject!

Directie instrumentale muziek

Droom je ervan om zelf te dirigeren? Heb je nu al de muzikale leiding over een orkest, maar heb je nood aan meer bagage? Ben jij verantwoordelijk voor het schoolorkest in de school waar je lesgeeft, maar wil je je dirigeertechniek graag bijschaven? Dan is de cursus directie vast iets voor jou! Deze cursus bestaat als langlopend en als kortlopend traject, afhankelijk van jouw profiel.

Muziekcultuur

In de tweede graad volg je het vak MCV verplicht als bijvak.

Vanaf de derde graad kan je deze cursus verderzetten als keuzevak. Zie MCV voor meer informatie!

Muziekgeschiedenis

Er bestaat meer klassieke muziek dan  je kan beluisteren in je hele leven. Maar ook de verscheidenheid aan stijlen binnen het klassieke segment is enorm. In de cursus muziekgeschiedenis ontdek je hoe de muziek doorheen de geschiedenis gegroeid is van eenstemmigheid naar meerstemmigheid. Hier maak je kennis met alle muzikale stijlperiodes. Wat is er eigen aan deze periodes, wat waren de vernieuwingen en hoe kunnen we deze plaatsen in hun socio-culturele context? Docent Arne Deforce introduceert je daarnaast ook uitgebreid in de wereld van de hedendaags-klassieke muziek.

Muziektheorie

Heb je een passie voor harmonie en wil je die doorgronden? Wil je graag meer leren over componeren en arrangeren, maar heb je niet de ambitie om hier zelf mee aan de slag te gaan? Dan is de cursus muziektheorie zeker iets voor jou! In deze cursus kom je alles te weten over het wat & hoe van de muziek, zaken die in de lessen MCV nog niet aan bod kwamen. Deze cursus bestaat als langlopend en als kortlopend traject, afhankelijk van jouw noden en vooropleiding.